torstai 7. heinäkuuta 2016

Apple pie


7/2015 Mieheni on monesti puhunut jenkkityylisestä apple piesta, joten etsin ohjetta ja Kakkutaikurilta löysin tällaisen herkullisen ohjeen. Tämä oli kyllä taivaallisen hyvää!

Alkuperäinen Kakkutaikurin ohje löytyy täältä.


Apple Pie (24 cm vuoka):

Kuori:
150g kylmää voita kuutioituna
2rkl sokeria
maustemitallinen suolaa
250g vehnäjauhoja
4-5rkl jäävettä

Täyte:
8kpl omenaa (n. 1 kg)
2rkl kanelia
0.5tl muskottia
2tl vaniljaa
sitruunamehua omenoihin tummumisen estämiseen
150g voita
100g sokeria
100g tummaa sokeria
3 rkl tärkkelystä
2 rkl vettä

Tee ensin kuori: nypi voi, sokeri ja jauhot keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi, älä vaivaa. Kaulaa taikina 3x3, eli siten että kaulaat taikinan suorakaiteen malliseksi n. 5 mm paksuksi levyksi, jonka taitat kolmeen osaan. Toista kolmesti ja laita taikina muovissa jääkaappiin lepäämään. Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta se lisää taikinan "lehtevyyttä".

Valmista täyte: pilko omenat, pyörittele sitruunamehussa jotta omenat eivät tummu. Lisää omenoihin kaneli, vanilja ja muskotti. Laita sokerit ja voi kattilaan, sulata. Lisää vesi ja tärkkelys (käytin itse ihan vehnäjauhoja), keitä miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee.

Kaulitse kylmästä taikinasta ohut, n. 4 mm vahva levy ja leikkaa siitä ympyrän muotoinen pala siten, että taikina tulee hieman vuoan reunojen yli:
Kaada omenat vuokaan keoksi, joka on keskeltä korkein. Kaada sokerisiirappi päälle.

Kaulitse lopusta taikinasta kansi. Nipistä pohjan reunat yhteen kannen reunojen kanssa ja kierrä. Tai jätä nipistetyksi, miten haluat. Näin täyte ei valu ulos. Voitele kananmunalla johon on sekoitettu ripaus suolaa ja sokeria. Nämä rikkovat kananmunan rakenteen siten, että voiteleminen on "liukasta", eikä sudin mukana tule valkuaisrihmoja. Tee veitsellä viillot kanteen.

Paista 175 asteessa 35 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti