torstai 7. heinäkuuta 2016

Donitsit


5/2015 Munkit saivat aikamoisen kilpailijan, kun löysin Kakkutaikurin herkullisen donitsiohjeen, jolla pyrittiin tekemään yhtä herkullisia donitseja kuin Arnoldin versiot. Nämä herkut veivät kielen mennessään!

Alkuperäinen ohje löytyy Kakkutaikuri Tiinan blogista "Jumalaiset kinuski-donitsit Arnoldsin tyyliin", linkki ohjeeseen tässä.


Kinuskidonitsit (24 kpl):

500g maitoa
25g hiivaa
125g fariinisokeria
75g voita
1 muna
3/4 osa rkl suolaa
n. 1000g jauhoja
2tl leivinjauhetta

Lämmitä maito ja liuota siihen sokeri ja hiiva, käytin fariinia karamellimaisemman maun saamiseksi, mutta tavallinen kidesokeri käy myös. Sekoita leivinjauhe puoleen jauhoista.  Lisää maitoon leivinjauhe ja jauhot, muna, pehmeä voi ja suola. Vaivaa yleiskoneessa ja lisää jauhoja vähitellen kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja on tasaista. (N. 10 minuutin vaivaus) Anna levätä kulhossa peitettynä noin vartti.

Kaulitse taikinasta n. 2 cm paksu matto, anna maton levätä jotta siitä otettavat palat eivät vedä soikeaksi taikinan jännityksen vuoksi. Kun taikina on levännyt, ota siitä 8-10 cm muotilla palasia.

Siirrä palaset öljytyn leivinpaperin päälle ja irrota niistä keskusta 2-3 cm muotilla. Peitä liinalla ja jätä nousemaan ainakin 45 min - tunniksi lämpöiseen paikkaan. Kohotin 30 asteisessa uunissa.

Kuumenna öljy 180 asteiseksi ja paista donitsit molemmin puolin. Ne saattavat vajota ensin pohjaan mutta nousevat pintaan kun leivinjauhe aktivoituu. Väri saa olla hieman vaaleampi kuin munkeissa. Laita paistetut donitsit talouspaperin päälle kuivumaan. Kuorruta jäähtyneenä.

Päätin kokeilla erilaisia kuorrutteita, suklaaversioihin sulatin vaan varovasti suklaat ja sokeriversioissa on kanelisokeria. Tässä Kakkutaikurin ohje kinuskikuorrutteeseen:

Kinuskikuorrute:
125g fariinisokeria
125g kidesokeria
250g kermaa
2 riviä Pandan valkosuklaata
pari palaa tummaa suklaata ja nonparelleja


Keitä kattilassa miedolla lämmöllä kermaa ja sokereita, kunnes seos on selkeästi sakeampaa ja kinuskimaista. Lisää joukkoon valkosuklaa ja sekoita varovasti kunnes suklaa on sulanut sekaan. Kuorruta välittömästi dippaamalla donitsin sileämpi puoli kinuskiin. Jos haluat päälle nonparelleja, tulee nekin laittaa heti kuorrutteen jälkeen, sillä tämä kuorrute kovettuu nopeasti. Koristele halutessasi suklaaraidoilla. Käytä kylmässä jotta kuorrute ja suklaa kovettuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti