perjantai 11. marraskuuta 2016

Halloween donitsit


Tein Halloween juhlaa varten uunissa paistettuja donitseja. Olen tehnyt donitseja vain kerran aiemmin uunissa, koska silloin niistä puuttui pehmeys ja mehevyys niin jätin donitsipellit pölyttymään kaappiin. Löysin kuitenkin Suklaapossun kehutun ohjeen ja päätin kokeilla uudestaan. Tällä ohjeella lopputulos oli herkullinen, vaikka ei uppopaistettuja voittanutkaan. Linkki Suklaapossun alkuperäiseen ohjeeseen tässä.

Halloween donitsit (12-15kpl)

0,5 dl öljyä
1,25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Lisäksi:
50 g voita

Sokeroituihin:
n. 1dl sokeria ja n. 1tl kanelia

Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa. Yhdistä kuivat aineet ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa.
Öljyä donitsipelti kevyesti, itse käytin vuokasprayta sen helppouden takia. Laita taikina esim. tukevaan pakastepussiin ja pursota taikinaa donitsipellin kokoihin noin puoleen väliin asti. Alla olevassa kuvassa on hieman liikaa taikinaa, koska osassa reikä meni umpeen. Onneksi sen sai tehtyä helposti niihin paiston jälkeen.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 6-7 minuuttia. Seuraa donitseja etteivät ne paistu liikaa. Valmiin donitsin tulisi olla kevyesti keskeltä painettuna kiinteä, mutta pehmeä.

Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan dippaamaan donitsit nopeasti sulatettuun voihin paiston jälkeen, jos haluaa aikaiseksi erittäin mehevät versiot. Testierästä tuli mielestämme liian voin makuinen, joten suosittelen vain voitelemaan donitsit kevyesti esim. pullasudilla, teit sitten sokeri-kaneliversioita tai kuorrutettuja. Jos teet sokeri-kaneliversioita, sokeroi donitsit samantien voitelun jälkeen.

Anna donitsien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.

Kuorrutevaihtoehtoja:

Vaahtokarkkikuorrute (n. 15 donitsille)
Huom! Tämä kuorrute jäi hieman tahmeaksi kuin muut.

Alkuperäinen ohje löytyi Kakkusankarin sivulta Porkkanakakkudonitsit Halloween-väreissä, linkki tässä.

1 kuppi tomusokeria (noin 2,4 dl)
1/8 kuppia vettä (noin 2 rkl)
50g voita
100 g vaahtokarkkeja
Pastaväriä

Kotikokki.net sivustolta löysin tiedon, että 1 kuppi on noin 2,4 dl, linkki tässä.

Sulata voi ja vesi kattilassa, lisää vaahtokarkit. Minivaahtokarkit voi lisätä sellaisenaan, mutta isommat kannattaa leikata pienemmäksi saksilla, jotta ne sulavat nopeammin. Sekoita seosta, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. Sekoita tomusokeri seokseen ja värjää halutessasi pastavärillä. Käytin itse oranssia pastaväriä Halloween teeman mukaan.

Upota donitsi kuorrutteeseen, jos koristelet strösseleillä/nomparelleilla, lisää ne ennen kuorrutteen jähmettymistä. Annoin näiden oranssien versioiden ensin jähmettyä ja sen jälkeen tein seittikuviota sulatetulla tummalla suklaalla. Suklaan voi laittaa esim. pieneen pursotuspussiin ja pienen tyllan avulla saa siistiä jälkeä.

Suklaakuorrute (n. 10 donitsille)

Linkki Suklaapossun ohjeeseen tässä.

100 g suklaata (yllä olevissa on käytetty Fazerin sinistä)
2 rkl 2 tl kuohukermaa

Pilko suklaa kattilaan tai kulhoon ja lisää joukkoon lämmitetty kerma. Lämmitä varovasti liedellä tai mikrossa, kunnes suklaa on sulanut. Dippaa donitsit kuorrutteeseen ja lisää haluamasi koristeet.

Pomadatyyppinen kuorrute (n. 10 donitsille)

Linkki Suklaapossun ohjeeseen tässä.

3 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
n. 4 tl vettä
Pastaväriä

Sekoita kuorrutuksen aineet sekaisin. Lisää tilkka vettä, jos siitä tulee liian kiinteää ja tomusokeria, jos se tuntuu liian löysältä. En laittanut näihin versioihin pastaväriä, koska minulla oli värikkäitä nomparelleja, joten jätin kuorrutteen valkoiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti